Har du lurt på hva alt snakket om den biologiske klokken dreier seg om, er det bare å lese videre...
I følge forskning gjort ved University of Santa Barbara inneholder kvinnens to eggstokker ved fødselen opp mot 472.000 umodne egg. Perioden mellom puberteten og menopausen regnes som kvinnens fruktbare år. Noen kvinner kommer i puberteten rundt 13-årsalderen og gjennomsnitt for når menopausen inntreffer er 51 år. Først kommer kvinnen i overgangsalderen, som kan starte allerede fra 36-årsalderen og som kan gi hetetokter, uregelmessig mens, humørsvingninger og tørrhet i skjeden. Tikk-takk, tikk-takk…
Egg i bevegelse
Forskningen fra University of Santa Barbara estimerer at ca. 400 egg modnes i løpet av de fruktbare årene. Eggstokkene bytter på annenhver måned med å slippe et egg under menssyklusen. Det skjer omkring den 14. dagen etter at mensen startet, men det varierer fra kvinne til kvinne. Etter at egget løsner fra eggstokken, beveger det seg ned egglederen og mot livmoren. Det flytter seg ca. en tomme på 24 timer i egglederen. Det er også her egget har muligheten til å bli befruktet av mannens sæd. Tidsperioden hvor egget kan bli befruktet i egglederen er fra 24 til 48 timer.
Timing viktig
De som ønsker å bli foreldre har derfor ikke særlig lang periode per måned hvor dette faktisk kan skje. Siden sædcellene overlever flere dager inne i kvinnen, kan det derfor være lurt å ha mye sex i dagene rundt eggløsningen for å øke sjansen for befruktning. Forskning viser også at sjansen til å bli gravid synker med alderen, og risikoen for å få barn med misdannelser øker.
Full klaff - eller?
Hvis sæden og egget møtes og egget faktisk blir befruktet, fortsetter det å utvikle seg til et embryo, som senere utvikler seg til et foster når det kommer til livmoren.
Under eggets reise fra eggstokken til livmoren, bygger innsiden av livmoren opp ekstra vev og blod, i tilfelle det egget som ankommer har blitt befruktet og er klar til å feste seg i livmoren. Egget fester seg ca. en uke etter befruktningen. Er egget derimot ikke befruktet, blir det ekstra blodet og vevet overflødig, og forlater kroppen under menstruasjonen.
Ettersom det ikke er lett å vite helt sikkert når eggløsningen starter, bør man alltid beskytte seg mot uønsket graviditet ved å bruke prevensjon.
Kilder: lommelegen og University of Santa Barbara